Для себя о кофе. Потому что потеряю и забуду.
Kavos aromatų pagal šalis ir regionus atmintinė
читать дальшеCentrinė Amerika
Bendras šiame regione brandinamos kavos bruožas – subtilus vaisinis rūgštingumas. Kavoje iš Gvatemalos galima pajausti švelnią obuolių rūgštelę, o brandinamos Meksikoje – vyšnių skonį. Centrinės Amerikos šalyse pagaminamoje kavoje aptinkama rudojo cukraus saldumo požymių, pereinančių į švelnaus šokoladinio ar sluoksniuotos tešlos su plutele sviestinį aromatą. Persipina vaisinis, švelnus kakavos ir prieskoninis aromatai, dominuoja švelni rūgštelė. Šio regiono kava turi bene labiausiai subalansuotą aromatą.
Pietų Amerika
Klasikinė kolumbietiška kava, kartu su aukštesnės rūšies kava iš Peru, pasižymi saldžia rūgštele ir stipriu karameliniu saldumu, jaučiamas žemės riešutų skonis.
Brazilija
Kavos pupelės iš Brazilijos, išskirtinai tos, kurios ženklinamos „Brazil natural“, turi žemės riešutų skonį ir pasižymi sodriu aromatu. Dėl šios priežasties jos dažniausiai naudojamos espreso kavos gamybai. Šokoladas ir subtilus prieskoninis aromatas yra braziliškos kavos vėliavnešiai.
Etiopija
Etiopiją verta išskirti kaip atskirą kategoriją iš savo regiono kavą eksportuojančių šalių.
Drėgnuoju apdirbimo metodu apdorojamos pupelės pasižymi gėlių aromatu arba švelniu arbatos poskoniu. Natūraliai apdirbtos etiopiškos kavos pupelės taip pat pasižymi sodriu saldžiųjų uogų, dažniausiai mėlynių ar braškių, aromatu. Drėgnuoju apdirbimo metodu paruoštos kavos pupelės vainikuojasi jazminų arba citrinžolių aromatu, gomuryje jaučiamas sausumas ir lengvumas.
Kenija
Kavoje jaučiamas pomidorų skonis su rūgštele bei juodųjų serbentų aitrumas. Aukštos kokybės Etiopijoje pagaminama kava prisotinta tropikų aromatais.
Indonezija
Kava iš Sumatros regiono dėl gamtinių aplinkybių ir apdirbimo metodų dažniausiai vainikuojama labai stipriu skrudinimu ir dėl to joje atsiskleidžia dūminis skonis. Kitos Indonezijos kavos pasižymi stipriu grybų ar žoliniu aromatais ir ilgai gomuryje išliekančiu nesaldintos kakavos skoniu.